2011-12-21

Intervju med köksmästaren

Intervju med Mikael Söder - Köksmästare på Karlstad Congress Culture Centre.

1) Hur ser din bakgrund ut, vad har du gjort tidigare?

Jag har gjort massor av olika saker. Senast arbetade jag som restauranglärare på Åsfjärdens utbildningscenter med att utbilda morgondagens kockar. Innan det arbetade jag i sex år på Carlstad Conference Center (CCC) och dessförinnan var jag på Selma Spa i Sunne i tio år. Det var en spännande tid eftersom det var då spa-industrin tog fart på riktigt i Sverige och vi utvecklade många roliga och unika matidéer och koncept.   

2) Vad är roligast med ditt jobb?

Variationen! Ingen dag är den andra lik. På morgonen kan man förbereda lunch till 800 Miljöpartister där 90% kräver specialkost för att på eftermiddagen ordna 500 baguetter till en mingelkväll. Det är roligt att arbeta i en restaurang där kunden är i centrum och där vi skräddarsyr menyerna.  

3) Hur ser det ut bakom kulisserna, vilka jobbar hos dig i köket?

Det är ett stort team med många duktiga människor men jag vill speciellt lyfta fram Magnus Hammar som är min högra hand. Vi kompletterar varandra väldigt bra.  Magnus har drivit egen restaurang (Umami) och även arbetat med stordriftskök på Nöjesfabriken i Karlstad. Magnus är nog mer innovativ medan jag är mer traditionell. Han specialiserar sig på det varma köket medan min specialitet och passion är desserter.  

4) I våras serverade ni nästan 2000 gäster samtidigt när Moderaterna hade sitt möte på Karlstad CCC. Hur gick det tyckte du?

Det var väldigt nervöst innan. Men det gör också att alla står på tå och man skärper sig det lilla extra. Det gjorde att det fungerade väldigt bra och vi fick mycket god feedback från kunden. En annan gång som jag tycker vi presterade bra under året som gått var när vi hade Lärarlyftet på Karlstad CCC. Då serverade vi 1200 lunch där samtliga fick varm mat och var tillbaks inne i sina möten inom 45 minuter. Svenska Catermässan är ett annat guldkorn från 2011.  

5) Finns det något speciellt ni får extra mycket beröm för av gästerna?

Just att vi alltid serverar varm mat är väldigt uppskattat. Sedan gillar gästerna att det är något mer än lax och kyckling, som man annars alltid får på konferensanläggningar och hotell. Vi använder väldigt lite halvfabrikat. Vi lägger tex in egen sill, vi rullar våra köttbullar till julbordet själva, vi gör vår egen ostkaka. Det är det som är glädjen med det här jobbet. Vi bakar även vårt eget bröd och gör egna praliner. Köttet vi använder handlar vi mestadels lokalt, den rökta fisken kommer oftast från Lillängshamnen här i Vänern och rotfrukterna handlar vi gärna i Ölme.