Birgitta Sefastsson, projektledare på Karlstad Convention Bureau
2017-05-03

Med Karlstad i sin famn

Birgitta Sefastsson är dörröppnaren till Karlstad, i alla fall när det gäller möten. Redan som sjuåring kom hon i kontakt med serviceyrket och hon brinner för värdskap. Sedan sex år tillbaka är hon projektledare på Karlstad Convention Bureau.

Karlstad Convention Bureau är en icke-vinstdrivande organisation. De erbjuder kostnadsfri rådgivning och support till mötesarrangörer, företag och organisationer som är intresserade av att förlägga en konferens eller kongress i Karlstad.

– Min roll är att utveckla Karlstad som mötesdestination. En viktig del handlar om att hitta och entusiasmera lokala mötesvärdar att förlägga sina möten i Karlstad. Mitt största fokus är på vetenskapliga, medicinska och politiska möten – både nationella och internationella.

Birgitta kan branschen och värdskap på sina fem fingrar. Redan som sjuåring började hon servera våfflor på ett fjällhotell, där hon tillbringade en stor del av sin barndom. Ett gott värdskap har följt med henne i yrkeslivet, där hon bland annat ansvarat för turist- och kongressbyrå, varit säljansvarig inom internationella och nordiska hotellkedjor och parallellt varit engagerad i olika styrelser gällande besöksnäring. De senaste sex åren har hon arbetat på Karlstad Convention Bureau.

– En stor skillnad är att det har blivit ett större engagemang och ökad förståelse för effekterna av ett möte, både samhällsekonomiskt och att visa upp regionens styrkor. Fler och fler ser alltså nyttan med ett möte och känner en stolthet och glädje i att bjuda in till vår stad. Den lokala värden har en mycket viktig funktion att ta på sig ett värdskap. Med det menar jag att hen ser möjligheterna och de positiva effekterna av att förlägga ett möte i Karlstad.

Mötesindustrin utgör en betydande del av Sveriges besöksnäring och har blivit en naturlig del i många organisationers kommunikationsarbete.

– Möten är ett ypperligt sätt att stärka den egna organisationens varumärke, men även Karlstad och Värmlands varumärken. Möten är också ett verktyg som skapar kompetensutveckling och ger möjligheter till nya nätverk. I det långa loppet kan möten skapa nya företagsetableringar och givetvis locka viktig och kompetent personal till länet.

Dagens Karlstad formas av upplevelser, evenemang och möten. Med Sola som kännetecken, Karlstadsbornas gästvänlighet och alla toppmoderna anläggningar, är Karlstad idag en av landets mest uppskattade mötesplatser.

– Det är allt fler som ser fördelarna med att förlägga möten i Karlstad. Närheten och goda kommunikationer till både Stockholm, Göteborg och Oslo är en viktig faktor. Vår stad är tillräckligt stor för stora möten och tillräckligt liten för att våra gäster ska uppleva den gemytlighet och värdskap som vi värmlänningar är grymma på. Som grädde på moset har vi dessutom flera mötesanläggningar som exempelvis Karlstads universitet och Karlstad CCC, som håller mycket hög nivå. Vi avslutar med att krydda det hela med 1300 hotellrum, där majoriteten ligger inom bekvämt gångavstånd från tåg- och busstation, centrumkärnan och vårt kongresshus. Karlstad är helt enkelt en spännande mötesstad!

Läs mer och kontakta Karlstad Convention Bureau.