Hovmästare Linnea
2020-02-24

Lär känna vår hovmästare och blivande sommelier Linnea

Vår hovmästare Linnea brinner för service och är extra intresserad av viner. Hon håller på att utbilda sig till sommelier och kommer alltså att bli ännu duktigare på att tipsa om vilket vin som passar bäst till vilken mat. Här kan du lära känna henne. Bland annat avslöjar hon vilket tilltugg som är favoriten och vilken dryck hon skulle ta med sig till en öde ö.

 

Vad kom det sig att du började jobba på restaurang?

Jag var inte intresserad överhuvudtaget från början. Jag jobbade som städerska på ett hotell och fick hoppa in när de hade brist på personal i serveringen. Det visade sig att jag hade talang och det var kul, så jag blev kvar.

När väcktes ditt intresse för viner?

Ju mer jag jobbade inom restaurangbranschen, desto mer ville jag kunna. Jag kände att jag ville veta vad jag serverar gästerna. Vin blev så mycket mer än bara vin, olika druvor, länder och regioner. Det är en upplevelse.

Vad har du gjort under din karriär?

Jag har haft många säsongsjobb i fjällen och på Västkusten. Sedan jag flyttade hem till Karlstad har jag jobbat på ganska många krogar i stan. Också började jag en sommelierutbildning 2018 då jag gick jag steg ett.

Vad är roligast med ditt jobb?

Möten med människor är det roligaste tycker jag. Det är därför jag jobbar med service.

Vad är det bästa med att jobba på Karlstad CCC?

Det är alla olika middagar, evenemang och konserter som vi har här. Vi får alltid nya utmaningar. Det byggs om och ändras från dag till dag.

Vad ser du som en riktigt rolig utmaning på jobbet?
Winemakers Dinner, som vi arrangerar en gång om året är jättekul. Då serverar vi nio olika rätter. Också är det extra roligt de gånger vi serverar mat till tusen personer. Att få ihop all logistik är inte superlätt.

Hur hämtar du inspiration?

Jag hämtar inspiration och idéer från alla restauranger jag varit på. Jag har många förebilder inom bar och vin.

Vilken druva är din favorit?

Oj! Det är många. Chenin Blanche från Loire-dalen, Pinot Noir från Kaliffornien och Chardonnay från både gamla och nya världen är några.

Vilket tilltugg är det bästa du vet till vin?

En råbiff och ett glas Pinot Noir från Kalifornien kan vara det bästa som finns. Och chips passar till precis allt.

Vilken dryck skulle du ta med dig till en öde ö?

Champagne.

Vad ser du mest fram emot inför steg 2 i sommelier-utbildningen?

Att få nörda ner mig ordentligt och fördjupa mig i alla regioner och druvor. Sedan kommer vi så klart att arrangera vinprovningar här på Karlstad CCC.