2024-03-07

Nytt från Sköna Gröna Trädgård!

Sköna Gröna Trädgård är en inspirerande och spännande trädgårdsmässa som bjuder på en bukett av aktiviteter med fokus på hållbart odlande. Trädgårdsmässan lanseras i Karlstads största växthus – Karlstad CCC den 6-7 april.

Kunskapsscen, inspirationsscen, workshops, mattorg, utställare, floristtävling och vigslar!  Sköna Gröna Trädgård går mot en flygande start med stort intresse från hela trädgårdssverige.

Det finns mycket fint att spinna av inom ämnet trädgård, det har vi tagit fasta på vilket skapar fin bredd i mässan. Att vi även erbjuder vigslar, floristtävling i olika nivåer och en Green Dinner med självaste Karl Fredrik från Eklaholm som kvällens värd känns nytänkande och kul. Efter en lång och kall vinter känns det extra roligt att kickstarta våren så här.” Angela Petré, projektledare på Karlstad CCC

Fullspäckat schema från flera scener
Innehållet från scenerna är planerat att fånga både den dedikerade odlaren med föreläsningar som ”Microlivet i jorden” och ”Mätt på en plätt” och den entusiastiske fixaren med föreläsningar som ”Trädgård i kruka och vas” och ”Förhöj upplevelsen på dina uteplatser”.

– Det ska finnas något för alla som har ett intresse för trädgård, odling, hållbarhet och skönhet i sin trädgård, säger Maria Alm på Karlstad CCC som är ansvarig för kunskapsutbudet på mässan.

Vimlande utställarhall
Med utställare från både när och fjärran så erbjuder mässgolvet en stor bredd av aktörer och produkter. Du möter bland andra Karl Fredrik på Eklaholm, Handelsträdgården Åstorps Gård, Florea, Flowerbulbs, Cramer, Husqvarna och EGO Power+ och många fler.

– Florea säljer primärt via vår e-handel till kunder över hela landet och då uppskattar vi extra mycket att komma ut och få träffa våra kunder i verkligheten. E-handel i all ära, men inget slår ett kundmöte mellan 4 ögon. Därför väljer vi att ställa ut på Värmlands trädgårdsmässa Sköna Gröna Trädgård säger Erik Hoekstra ägare Florea

Livsmedel på Sköna Gröna Trädgård
På entréplan hittar besökarna en matmarknad med delikatesser från bland andra Norra Sanna Bageri, Enbackens Musteri och Grinnemo Hallon och Honung. Och en våning upp möter du REKO-Ring Karlstad som är på plats med en lång rad lokala aktörer som säljer allt ifrån ägg till kol.

Lära genom att göra – för stora och små
Utöver det gedigna programmet från de båda scenerna så finns det mycket att lära från alla workshops. Svenska Pomologiska Sällskapet delar med sig kring ympning av fruktträd, Trädgårdsamatörerna Värmland visar hur du bygger trädgårdstråg i hypertufa, Karlstad Trädgårdssällskap berättar mer om sädesslag och visar hur du maler eget mjöl. Du kan baka tunnbröd tillsammans med Karlstad CCC och Peter Lampert från Karlstads Universitetet håller i en workshop där besökare på ett lekfullt sätt får upptäcka hur pollinering fungerar.

– Jag ser fram emot workshopen, där både barn och vuxna kan, på ett lekfullt sätt upptäcka hur pollinering fungerar och varför en mångfald av blommor är viktig för att gynna biologisk mångfald! Trädgårdsmässan skapar ett bra tillfälle att visa vårt undervisnings- och forskningsprojekt till en bred publik säger Peter Lampert, forskare, Karlstads Universitetet

Debutanttävling Florister
Floristtävlingen GRÖN lanserar på mässan och pågår under lördagen. Som besökare kan du både rösta på deras färdiga alster och se när de skapar sina olika uppsättningar. Tävlingen bedöms av domare från Svenska Domarkåren så det finns även möjlighet att lyssna till deras bedömningar och medverka vid prisutdelningen.
För dig som besökare så har du även möjlighet att lämna in ditt eget alster under lördagen som blir bedömt under söndagen med möjlighet att kamma hem eftertraktade priser. De som lämnar in ett alster för bedömning har dessutom gratis inträde till mässan.

– Att vi lanserar en ny debutanttävling för florister betyder väldigt mycket för floristsverige. Extra roligt tycker vi det är att mässbesökarna får en chans att ta del av alla fantastiska blomsterarbeten, så att det inte bara är i branschrelaterade sammanhang floristtävlingar genomförs. När vi öppnade upp för anmälan blev vi överväldigade över responsen, platserna fylldes på några timmar. Vi ser fram emot att ta emot florister från hela Sverige, startfältet är verkligen mixat, från Kiruna i Norr till Karlshamn i söder. Sara -Lisa Ludvigsson & Heidi Mikkonen-Jacobsson – tävlingsledare GRÖN

Green Dinner – börja helgen med en exklusiv middag
Det finns även möjlighet att njuta av en 4-rättersmiddag där den klimatsmarta maten exklusivt komponerats för att harmoniera med de utvalda biodynamiska och ekologiska vinerna. Köksmästare Magnus Hammar, F&B Mikael Söder och vinexpert Christian Lindgren från Gullberg by Stockwine, guidar er genom kvällen och berättar om vinerna och maten som serveras. Om du gillar mat och vin i kombination och dessutom är intresserad av det hållbara alternativet – är det här något som du inte vill missa. Kvällens värd är blominspiratören och tv-profilen Karl-Fredrik Gustafsson

Sist men inte minst – slå era påsar ihop på mässan
Det senaste tillskottet till Sköna Gröna Trädgård är att par kan välja att viga sig under mässan på lördagen. Det är Karlstads kommuns vigselförrättare som finns på plats och vigslarna sker på översta våningen på Karlstad CCC med en fantastisk utsikt över Klarälven.

 

Sköna Gröna Trädgård – din trädgårdsmässa i Värmland arrangeras av Karlstad CCC i samarbete med Karlstads Trädgårdssällskap, Visit Värmland, Karlstads kommun och Nifa.

Sköna Gröna Trädgård äger rum på Karlstad CCC lördag 6 april – söndag 7 april 2024. Läs mer och och köp din biljett på www.skonagronatradgard.nu

Arrangör: Karlstad CCC