Wermland Opera - Andreas Brantelid

Andreas Brantelid

Datum 2018-05-03 Tid 19:00

Den svensk-danske toppcellisten Andreas Brantelid, som tagit den internationella musikvärlden med storm, gästar Wermland Opera för att tillsammans med chefsdirigent Johannes Gustavsson framföra Dmitrij Sjostakovitjs virtuosa cellokonsert.

Brantelid debuterade som 14-åring med danska Kungliga hovkapellet i Köpenhamn. Idag är han en av de mest efterfrågade skandinaviska instrumentalisterna och hyllas för sina tankeväckande tolkningar, vackra klangfärger och engagerande personlighet. Redan som elvaåring hade han sitt första solistframträdande och har sedan dess vunnit flera priser och utmärkelser, bland annat var han den första skandinav någonsin som vann tävlingen Eurovision Young Musicians, som hölls i Wien 2006.

Bland de musiker som Brantelid inspirerats av står pianisten Bengt Forsberg och violinisten Nils-Erik Sparf bland de främsta. Han har spelat med båda i olika kammarmusikaliska sammanhang sedan 2002.
Bland många engagemang under 2017 märks bland annat att han kommer framföra Beethovens samtliga cellosonater tillsammans med norske pianisten Christian Ihle Hadland. I december kommer han också genomföra en stor Kina-turné med London Philharmonic Orchestra.

Victoria Borisova-Ollas
Creation of the Hymn

Dmitrij Sjostakovitj
Cellokonsert nr 1

Jean Sibelius
Symfoni nr 3

Dirigent: Johannes Gustavsson
Solist: Andreas Brantelid, cello
Wermland Operas orkester

Konserten ingår i Stora Konsertserien 2017/2018. Med abonnemang på Wermland Operas konsertserier får du ett välkomponerat paket med blandade konserter till ett förmånligt pris!