2018-10-04

Någonting att äta

Stek det perfekta köttet

För bästa stekning där du lyckas varje gång.

Börja med att låta köttet vila i rumstemperatur ca 2 timmar innan tillagning. Sätt ugnen på 100 grader.

Rare 48 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 52 grader)

Medium 55 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 58 grader)

Well done 63 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 66 grader)

I filmen använder vi oss av oxfilé. Skär rejäla bitar, ca 200 gr per portion. Bind ett köttsnöre runt portionsbiten. Krydda köttet rikligt med salt och nymalen svartpeppar.

Sätt på stekpannan på högsta värmen, häll i rikligt med matolja. När det ryker om oljan är det tillräckligt varmt. Lägg i köttbiten och låt ligga i cirka 30 sekunder. Vänd på köttet och sänk värmen. Tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös köttet några gånger och lägg det sedan i en ugnsform.

Baka till din favoritstekgrad. Använd en digital stektermometer. Låt vila 10 minuter i rumstemperatur (ska ej läggas in i varken folie eller plast) innan servering.

Rare 48 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 52 grader)

Medium 55 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 58 grader)

Well done 63 grader (vila i 10 minuter för att uppnå ca 66 grader)